Måleværktøj -2

Det er en god ide at vide hvilket måleværktøj du skal, eller kan bruge, til din opgave. Se om en af disse, kunne være det, du står og leder efter.

Vaterpas

Et vaterpas bruges til at se om noget er i vater eller i lod. (vandret eller lodret) Dette gøres ved at kigge på den lille luftboble inden i libellen. Der er to libeller på de fleste vaterpas. Et på midten, på den ene langside, og et i enden. Det på midten er til at finde vater og det i enden er til at finde lod.

På libellen ses to små streger. Når boblen er imellem disse to streger er vaterpasset enten i vater eller i lod.

Du kan nu bruge vaterpasset til at tegne efter.

Vaterpas kan findes her

Lille tip

Hvilken størrelse skal man så bruge? Jo længere des bedre, men det er ikke altid der er plads. 

Vinkelmåler

En vinkelmåler kommer i mange forskellige udgaver. Nogle af plastik og andre i træ. Den vi ser på billedet er lavet af metal og er smart, da man kan spænde armen som viser vinklen. Så kan man flytte vinkelmåleren over på et andet emne, hvis det er nødvendigt.

Låsefunktionen er også brugbar ved opbevaring af vinkelmåleren, så armen ikke bliver bøjet.

Vinkelmåler kan findes her

Lille tip

Det er ikke altid det er nødvendigt med de helt store avancerede vineklmålere. Denne klassiske vinkelmåler klarer mange af de opgaver du støder på.

 

 

Vaterpas med vinkelmåler

Det er også muligt at få et vaterpas, som er kombineret med en vinkelmåler. 

Dette er meget brugbart på f.eks. et tag, hvis man skal se hvilken hælding taget har.

Man bruger det ved at ligge den nederste arm ned imod den flade man skal måle vinklen. Enden med vinkelmåleren på ( til venstre på billedet) skal være i den højeste ende. Nu skal du blot løfte den øverste arm op til boblen i libellen er mellem de to streger. Nu kan du se vinklen på vinkelmåleren ude i enden.

Lille tip

Der er mange forskelige modeller af dette vaterpas med vinkelmåler. Det er også muligt at får dem i en digital udgave. Den fungerer på præcis samme måde som en analog-udgave, Det kan dog være hurtigere og lettere at bruge.

Smigvinkel

En smigvinkel bruges til at finde en vinkel, som skal kopieres fra et emne til et andet.

Læg den ene side af det store håndtag på siden af dit emne og drej metal armen, så den flugter med den givne vinkel du skal kopiere.

Nu skal du blot spænde skruen, så armen ikke giver efter når du flytter på smigvinklen.

Lille tip

Står du og mangler en smigvinkel kan en tommestok nogle gange gøre jobbet. Det bliver ikke lige så præcist, men nogle gange er det heller ikke nødvendigt.

Vinkel

Man bruger typisk en vinkel når man skal finde 90 grader. Mange af vinklerne har også tal på, så man nemt og hurtigt kan afsætte et mål. Herunder kan du se nogle af de mest kendte vinkler.

Bænkevinklen kender de fleste. Det er et meget brugt værktøj, som gør det nemt at finde 90 og 45 grader.  Den måler typisk 20 til 30 cm på den lange led.

Man kan både bruge ydersiden og indersiden af sin vinkel.

læg det store håndtag på den kant, som du skal finde en 90 graders vinkel til. du kan nu nemt måle eller strege dit emne op.

Skal du lav en 45 graders streg, skal du blot støde det skrå kant 

Tømrervineklen er en stor vinkel, men fungerer på stort set samme måde som en bænkvinkel. Den måler typisk omkring de 60 til 100 cm på den lange led.

Gipsvinkelen er endnu større end de to tidligere omtalte vinkler. Som navnet også siger, bruger man den ofte til gipsarbejde. Den måler typisk omkring de 120 cm på den lange led.

Vinkel kan findes her

Lille tip

Denne lille vinkel kan nemt pakkes sammen, samt blive låst i en specifik vinkel. Det gør den til godt og brugbart værktøj med flere funktioner. 

jeppe rose