Måleværktøj - 1

" At måle to gange og skære en gang, er bedre end at måle en gang og skære forkert"

Når det kommer til opmåling i dine opgaver er det vigtigt man vælger det rigtige måleredskab til den enkelte opgave. Du har sikker set nogle af de nedenstående eksempler før, men er du helt sikker på hvordan og hvornår du bruger dem hver især?

Tommestok

De fleste ved hvad en tommestok er. Den kommer typisk i to forskellige udgaver; træ og plastik. Det er lidt en smagssag hvilken af de to man er mest til, dog kan den af træ ikke tåle særligt meget vand, før det går i stykker. Plastik-tommestokken bruges derfor ofte af folk som er udsat for vand ved udendørs arbejde eller med våde materialer, som f.eks. murere, vvs'ere etc...

Plastik-tommestokken kan også nemt rengøres uden at den tager skade.

Tommestokken af træ føles til gengæld bedre at holde på og bliver oftest foretrukket hvis arbejdet ellers tillader det.

Det findes mange forskellige typer af tommestokke alle sammen til forskellige formål. Nogle er korte med mange led og andre lange med få led. Normalt har man "Nullet" på ydersiden men det er også muligt at få det på indersiden. Andre har specielt opmærkede streger, der gør det nemt at tegne en retvinklet trekant. Der er med andre ord en tommestok til de fleste opgaver.

Tommestokken kan findes her

Lille tip

Kommer du til at knække din tommestok, skal du ikke smide den ud. Du har nu en fantastisk mulighed for at lave en kort målepind, ved at klippe det yderste led af. Denne målepind kan ofte komme ind steder en hel tommestok aldrig ville kunne.

Målebånd

Kendetegnet med et målebånd er at det nemt og hurtigt kan rulle sig sammen. Men det er ikke kun det der gør målebåndet smart.

Målebåndet kommer i forskellige længder, alt efter hvilket behov man nu har. De fleste kender 2, 3, 5 og 8 meter, men det er også muligt med 10, 20, 30 og 50 meter. Disse bruges dog for det meste til store projekter.

Størrelsen på et målebånd, der kan måle op til 5 meter, er ikke større end at du kan have det i lommen. Ofte er der også en bælte-klip, på den ene side, som gør det nemt at fastgøre den på dine arbejds-bukser. 

Da målebåndet er fleksibelt, er det også meget nemt at måle omkreds på emner uden besvær.

Den lille vinkel (krog)for enden af målebåndet gør det nemt at få fat på en kant, man gerne vil måle fra. 

Klassisk misforståelse

Den lille ovennævnte vinkel ( krogen ) kan godt virke løs for en første gangs bruger. Det er dog ikke tilfældet! Vinklen flytter sig nemlig for at trække sin egen dimension fra. Det betyder at den vil være i sin yderste position hvis man trækker målebånde ud imens den vil skubbe sig selv tilbage, hvis man støder målebåndet op til f.eks. en væg. 

Målebånd kan findes her

Lille tip

Er dit målebånd så småt begyndt at have problemer med at trække sig selv ind i igen, så kan det godt være det er på tide at skifte det ud. Se efter om selve målebåndet har fået buler eller hager. Dette kan typisk ikke fikses og det anbefales at man anskaffer sig et nyt i stedet.

Lasermåler

Lasermåleren er et nyere måleredskab, som er kommet ned i et prisleje, hvor det er til at være med. 

Lasermåleren er utroligt simpel og hurtig at bruge, når det kommer til at måle afstande. Sæt bunden af måleren op imod den ende ende og tryk nu på knappen. Nu kommer der en rød laser, som man så nemt kan styre hen på den flade man gerne vil måle hen til. Tryk nu igen på knappe og vupti!, så har du afstanden på skærmen.

Man kan få lasermåler i mange forskellige afskygninger og med mange forskellige funktioner. For eksempel kan den selv regne ud hvor mange m² eller m³ der er, ved at lægge tallene sammen for dig. Eller hvad med Pythagoras? Kender du to siders længde og mangler den sidste, ja så kan den også hjælpe dig her.

Måleafstanden er forskellig alt efter hvilken kvalitet og mærke af måler man køber, men den ligger typisk på 40 til 80 m. 

Nøjagtigheden er også utroligt imponerende. typisk ligger den på + / - 2 mm på max-afstanden, som den kan måle.

Lasermåler kan findes her

Lille tip

Som med alle andre opmålinger er det utroligt vigtigt at være nøjagtig. Dette kan godt være lidt svært til tider, da laseren er så lille. Man kan godt komme til at vikle den en lille smule, hvilket på en længere afstand, kan have stor betydning. Tag derfor gerne målet flere gange for at være sikker. 

Krydslaser

krydslaseren er et fantastisk værktøj, som man nemt bliver afhængig af, da den kan bruges så mange forskellige steder.

Krydslaseren kan lyse en linje både lodret, vandret eller begge dele. Dette er fantastik, hvis man skal hænge ting op, som skal sidde i samme højde, uden at man behøver at tegne på væggen. 

Den fungerer ved at man sætter krydslaseren i den højde man nu vil have den og tænder for den. Inden i "huset" hænger laseren i en snor, som gør at den vil hænge i lod, som om du sætter den lidt skævt op. Dette gør den utroligt nem at bruge når man hurtigt skal bruge en streg at arbejde efter. 

På krydslaseren sidder der en lille lås, til at fastgøre den "svingede" laser inden i "huset". Denne funktion kan bruges hvis man f.eks. vil have at den IKKE skal være i vatter eller lod. Nu kan du tilpasse den vinkel du søger og igen bruge den som en guide.

Låsen fungerer også for at undgå, at den tager skade under transport, da det er meget følsom mekanik.

Krydslaser kan findes her

Lille tip

Ved udendørs brug kan det godt være svært at se laseren i dagslys. Til nogle af mærkerne, følger der nogle briller med, som gør det muligt at se stregen, selv i den skarpeste sol.

 

Multi-vinkelmåler

Står du og skal ligge gulv, skære fliser eller bare har nogle "sjove" hjørne, kan en multi-vinkelmåler måske være det du går og leder efter.

Det er flere forskellige måler at finde en skæv vinkel på, men skal du gøre det igen og igen, er det rart at have det rigtige værktøj til opgaven. 

Multi-vinkelmåleren kan hurtigt og nemt indstilles til den nødvendige form og derefter bruges som skabelon til optegning på materialet, som skal tilpasses. 

Multi vinkelmåler

Lille tip

Kontroller at du har spændt skruerne ordenligt inden du flytter multi-vinklen. Der er næsten ikke noget mere irriterende end at skulle lave det hele om, fordi multi-vinklen har givet sig lidt imens du flyttede den.

 

Skydelære

Skal det være meget præcist er et skydelære sagen. Skydelæret fungere ved at man flytter "skyderen" langs linealen og derved kan bestemme størrelsen. To to store kæber bruges til at finde et udvendigt mål på f.eks. en bolt imens de to små kæber bruges til at finde indvende mål af f.eks. en ring. I enden af et skydelære er det en tynd "pind" der stikker ud. Denne kan bruges hvis man skal finde dybden af et hul.

skydelære

Lille tip

Det er i dag muligt at købe et digitalt skydelære utroligt billigt. Dog er der en vigtigt ting man skal huske inden man går igang med at måle. tænd for skydelæret og skub kæberne helt sammen, derefter tryk på "zero". Dette nulstiller skydelæret i sin nul position. Nu er det klart til at måle præcist.

jeppe rose