Opstregning - 1

Det kan være svært altid at se den streg man har lavet, eller fjerne den igen bagefter fordi den var for kraftig. Forskellige opgaver kræver forskellige typer af opstregning. Hvor mange af dem kender du?

Tømrerblyant

Du har sikkert set den hænge ud af side-lommen på en håndværker -  men hvorfor er den så meget større end en normal blyant? Som navnet også siger er det typisk tømrere, som har denne store blyant med sig og det er der en god grund til. Når man streger op på et et stort stykke tømmer, kan overfladen godt være utroligt ru og ujævn og derfor kræver det en tykkere kerne på blyanten, så den ikke knækker så nemt. Det betyder dog også at stregen også er væsentlig tykkere og måske i snedker-øjne, ikke så præcis. Den opfylder dog typisk sin funktion helt fint, ved at lave en tydelig streg på de fleste træ-overflader.

Lille tip

Når det kommer til at spidse din tømrerblyant, er det klart at foretrække at bruge en kniv. Det kan dog godt kræve lidt øvelse, før man får et godt resultat. Er kniven skarp er det dog væsentligt lettere.

Du kunne også købe en blyantholder med et skarpt blad i enden. På den måde er det nemt at holde styr på hvor din blyant er og samtidigt spidse den når behovet kommer.

Blyanter kan findes her

Stiftblyant

Der er vist ikke nogen tvivl om at du ved hvad en stiftblyant er, og du spørger sikkert  dig selv hvorfor den skal nævnes i denne sammenhæng. Når det kommer til at man skal lave præcisionsarbejde er det utroligt brugbart med en tynd stift, som giver et præcist mål.

Det skal dog siges at det er en god ide at eksperimentere lidt med forskellige stift-typer, der det godt kan være en fordel at finde en lidt tykkere stift, for at sikre en tydelig streg, der samtidig ikke knækker på den ujævne overflade.

Lille tip

En stiftblyant hører normalt til i penalhuset, men skal du have den med i arbejdsbukserne, er det en god ide at tænke over hvor du sætter den. Der skal nemlig ikke meget til før spidsen bliver bøjet og så kan du så godt som smide den ud. Placer den derfor et beskyttet sted, hvor den undgår stød. 

Sprittusch

Har du svært ved at få stregen til at blive på overfladen, kan en sprittusch være en god ide. man skal dog være opmærksom på at stregen godt kan glide ud og være upræcis. Det kan også anbefales at man prøver med flere forskellige farver, for at sikre så tydeligt streg som muligt. 

Sprittusch kan findes her

Lille tip

Det er ikke altid at en "normal" sprittusch kan side fast på en blank overflade. Både metal og plastik har det med at drille. Her kan det være en ide at bruge en bedre og dyrere tusch som f.eks. en Posca. Den er dog ikke særligt præcis og får du det på tøjet eller fingrene sidder det utroligt godt fast.

Malertape

Hvad laver malertape på listen tænker du sikkert. Dette er et super smart råd, jeg selv bruger ofte. Vil du gerne skåne din overflade for streger, kan man sætte et stykke tape på midlertidigt. Her kan man så strege løs og efter man har skåret, boret eller skruet, fjerner man blot tapen igen.

En af det gode ting med tape er at den sørger for at boret ikke skøjter rundt, når man skal bore i fliser. 

Malertape kan findes her

Lille tip

HUSK AT FJERNE DIN MALERTAPE!

De fleste har prøvet at tape "brænder" fast. Dette skyldes den sidder forlænge og får for meget UV lys. Det gør det utroligt besværlig og tidskrævende at fjerne den igen.

Skal du dog lade det side i længere tid, kan du bruge den blå malertape. Dette er en fordel i f.eks. vinduer og andre steder med meget lys.

 

Dybhulsmarkør

En dybhulsmarkør er, som navnet også siger, utroligt god til at markere nede i huller. Dette kunne f.eks. være når man skal hænge noget op på væggen, og man gerne vil holde emnet op og markere hvor man vil bore, igennem hullet. Her er det meget lettere at bruge denne dybhulsmakør da hovedet på pennen er så langt og smal. 

Flere og flere håndværkere er gået over til at bruge dybhulsmarkører i stedet for den traditionelle tømrer-blyant, da den fungerer på samme måde som en stiftblyant.

Lille tip

Der er efterhånden flere forskellige farver, som man kan sætte i sin dybhulsmarkør. Dette gør den brugbar på rigtigt mange overflader.

Dybhulspen kan findes her

jeppe rose